Het verhalen van zorgkosten op een uitzendbureau: wel of niet mogelijk ?

Terug naar nieuws overzicht
zorgkosten uitzendburuau

Artikel delen:

We werden onlangs geconfronteerd met een claim van een zorgverzekeraar die de gemaakte kosten wilde verhalen op een klant van ons kantoor, een uitzendorganisatie.

Het betrof hier wel een serieuze en hele vervelende zaak van een uitzendkracht die van een steiger was gevallen en waar de ziektekostenverzekeraar forse kosten had gemaakt.

Van belang in de wetgeving is in dit geval het onderscheid tussen formele werkgever (de uitzendorganisatie) en de materiele werkgever (het inlenende bedrijf). In Art 7:962 Burgerlijk Wetboek, welke het subrogatierecht (lees verhaalsrecht) regelt, staat o.a. dat het regres (verhaal) van een schade niet mag worden uitgeoefend op de formele werkgever. De formele werkgever is in dit geval het uitzendbureau, daar staat de betreffende werknemer op de loonlijst. Dus het verhaal van de zorgkosten op de uitzendorganisatie zal in principe geen stand houden. De claim zal door de ziektekostenverzekeraar dus bij het inlenende bedrijf neergelegd moeten worden.

Bovenstaande is natuurlijk geen 100 procent garantie, maar kan u helpen mocht u hiermee geconfronteerd worden. Leg het zeker voor aan een jurist of rechtsbijstandsverzekeraar mocht dit zich voordoen.

Marten Bogmans

Meer nieuws

Leveringsvoorwaarden vs contractvoorwaarden. Kijk goed uit !

Als adviseur krijgen we bijna wekelijks voorwaarden die door opdrachtgevers/ inleners worden opgelegd aan onze...

Lees meer

Unieke aansprakelijkheids- verzekering voor ‘flex’-branche

Het is uitzenden-verzekerd gelukt om in samenwerking met een grote verzekeraar een uniek product in...

Lees meer